Bloggstafett: Internationella kvinnodagen

Posted by gråvädersdagar on March 8th, 2010 — Posted in feminism

Att vara kvinna är att inte vara man, eftersom manlighet definieras av vad män inte är: nämligen kvinnor eller barn. Genom att kvinnan definieras av sitt kön är hon fortfarande det andra könet. En man definieras utifrån sina handlingar.

Visst finns det biologiska skillnader mellan könen men våra roller är i hög grad utformade av de ramar/gränser som vår omvärld har satt när den har definierat manligt och kvinnligt. Jag har alltid varit en pojkflicka medan mina bröder suttit tysta i varsitt rum och läst, och inte varit särskilt pojkaktiga av sig.

Jämställdhetsdiskussionen har hittills mest handlat om att göra kvinnor till män och att få män att prata känslor. Då och då hojtas det om att pojkarna halkar efter i skolan. Tro sjutton det, när ambitiösa flickor uppmuntras till att ta för sig. Tuffa pojkar läser inte vidare. De får en hyfsad lön ändå, med bara gymnasieutbildning i bagaget.

Jag har som pojkflicka aldrig blivit ifrågasatt av varken män eller kvinnor, medan män med ”mjuka” intressen ifrågasätts från båda håll. (Ur fysiskt perspektiv är varken balett eller konståkning särskilt feminina aktiviteter.) Det är dags att släppa in männen på ”våra” domäner och frångå idén om att kvinnor tar hand om hushållet bättre än vad män gör. Syster, gör dig själv och din man en tjänst: låt honom hjälpa till hemma och göra saker på sitt sätt och bespara dig själv det dubbelarbete som det innebär att göra om alla bestyr han gör bara för att han inte gör exakt som du. Vi måste börja se personen istället för könet. Efter 30 år av jämställdhetsdebatt är det sorgligt att vi fortfarande är våra kön.

Detta inlägg är en del i en bloggstafett för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Fler inlägg kan läsas hos Sjumilakliv, Själv är bäste dräng, Hanna Axelsson, Miss Peach, Enkel men komplicerad, Lilla O, Nattens bibliotek, Suzannes, En avdankad akademikers tankar, Paperlace, McSarcne, Gråvädersdagar, Julia Skott, Orchid Pussy, The Pink Princess, Schmut, Linas funderingar, Ung Verdandist, Lisa Gemmel, Gunillas bloggCatya – Sticks & StonesPour le Moment, Karriärmorsan, Sussie i vida världenCumulunimbus och Petra Jankov.

13 Comments »

Pingback by Bloggstafett « själv är bäste dräng

[…] O, Nattens bibliotek, Suzannes, En avdankad akademikers tankar, Paperlace, McSarcne, Gråvädersdagar, Julia Skott, Orchid Pussy, The Pink Princess, Schmut, Linas funderingar, Ung […]

Posted on March 8, 2010 at 2:15 am

Pingback by Bloggstafett – Jag heter inte lilla stumpan « Peach

[…] Lilla O, Nattens bibliotek, Suzannes, En avdankad akademikers tankar, Paperlace, McSarcne, Gråvädersdagar, Julia Skott, Orchid Pussy, The Pink Princess, Schmut, Linas funderingar, Ung Verdandist, Lisa […]

Posted on March 8, 2010 at 3:07 am

Pingback by Bloggstafett: Internationella kvinnodagen « Nattens bibliotek

[…] men komplicerad, Lilla O, Suzannes, En avdankad akademikers tankar, Paperlace, McSarcne,Gråvädersdagar, Julia Skott, Orchid Pussy, The Pink Princess, Schmut, Linas funderingar, Ung […]

Posted on March 8, 2010 at 6:03 am

Pingback by Vi kvinnor måste stötta varandra | Suzannes.se

[…] Lilla O, Nattens bibliotek, Suzannes, En avdankad akademikers tankar, Paperlace, McSarcne, Gråvädersdagar, Julia Skott, Orchid Pussy, The Pink Princess, Schmut, Linas funderingar, Ung Verdandist, Lisa […]

Posted on March 8, 2010 at 7:03 am

Pingback by Stafetter och maraton « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist.

[…] Lilla O, Nattens bibliotek, Suzannes, En avdankad akademikers tankar, Paperlace, McSarcne, Gråvädersdagar, Julia Skott, Orchid Pussy, The Pink Princess, Schmut, Linas funderingar, Ung Verdandist, Lisa […]

Posted on March 8, 2010 at 12:02 pm

Comment by Lina Mattebo

Jag tycker att pojkflicka är ett intressant ord, då det säger mycket om kvinnlighet och manlighet. Det finns ju nämligen ingen motsvarighet i ordet flickpojke (enligt SAOL, i alla fall, och jag har aldrig hört någon använda det). Du skriver ju själv: “Jag har alltid varit en pojkflicka medan mina bröder suttit tysta i varsitt rum och läst, och inte varit särskilt pojkaktiga av sig.” Och där bekräftade du ju din egen tes; den att kvinnan skapas i motsvarighet till mannen. Du var pojkflicka, dina bröder inte särskilt pojkaktiga. Inte tvärtom, att dina bröder var flickpojkar och du inte särskilt flickaktig. Sammanfattningsvis tycker jag att det är intressant och skrämmande hur språket bestämmer vad som kan sägas och hur det speglar våra normer.

Posted on March 8, 2010 at 1:54 pm

Comment by Eva AW

I skolan är två toppresterande elever följande: en “intelligent” kille och en “duktig” flicka… vad säger ni om det? Kram!

Posted on March 8, 2010 at 4:26 pm

Pingback by Internationella kvinnodagen « Ung Verdandist

[…] Suzannes (07.00), En avdankad akademikers tankar (08.00), Paperlace (09.00), McSarcne (10.00), Gråvädersdagar (11.00), Julia Skott (12.00), Orchid Pussy (13.00), The Pink Princess (14.00), Schmut (15.00), Ung […]

Posted on March 8, 2010 at 5:05 pm

Comment by Maria

I svar till Lina: den enklaste jämförelsen med språket och vilket kön som dominerar är ordet “man”. Exempelvis: “Då säger man…”, “då gör man…” och så vidare. Alltid ur ett manligt perspektiv. Det blir allt vanligare (som jag upplever det) att “en” ersätter “man”, att “hen” ersätter “han” och “hon” och att “henom” används istället för… ja, du förstår. :)

Posted on March 8, 2010 at 5:19 pm

Pingback by Girls just wanna have fun? « catya

[…] (07.00), En avdankad akademikers tankar (08.00), Paperlace (09.00), McSarcne (10.00), Gråvädersdagar (11.00), Julia Skott (12.00), Orchid Pussy (13.00), The Pink Princess (14.00), Schmut […]

Posted on March 8, 2010 at 7:34 pm

Comment by admin

Lina: Jag önskar att det fanns ett neutralt ord för flickpojke.

Maria: Jag tror att hän (medveten finsk stavning) kommer att slå igenom starkare inom det formella språket än inom det informella. I bibeln används “hon” när det hänvisas till människan pga “människa” är femininum.

Eva AW: Jag vill se mer av duktiga pojkar och intelligenta flickor i framtiden.

Posted on March 8, 2010 at 9:01 pm

Pingback by Karriärmorsan» Blogg-arkiv » Camilla, Katja och tonårstjejen inspirerar mig IT-tjejbloggen

[…] Lilla O, Nattens bibliotek, Suzannes, En avdankad akademikers tankar, Paperlace, McSarcne, Gråvädersdagar, Julia Skott, Orchid Pussy, The Pink Princess, Schmut, Linas funderingar, Ung Verdandist, Lisa […]

Posted on March 8, 2010 at 9:04 pm

Pingback by Jämställdhet – veckans fråga « Emil Isberg

[…] Suzannes (07.00), En avdankad akademikers tankar (08.00), Paperlace (09.00), McSarcne (10.00), Gråvädersdagar (11.00), Julia Skott (12.00), Orchid Pussy (13.00), The Pink Princess (14.00), Schmut (15.00), […]

Posted on March 13, 2010 at 4:50 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment