Några ord om informationspolitik

Posted by gråvädersdagar on February 20th, 2013 — Posted in blogg100

En av gårdagens nyheter var att Piratpartiet fått utpressningsbrev av Rättighetsalliansen (fd Antipiratbyrån). Cybernormer, Copyriot och Deepedition beskriver rätt bra vad det handlar om.

För mig som yrkesarbetande bibliotekarie är det absurt att lobbyorganisationer tror att de, genom att hota med juridiska åtgärder, kan bestämma vilken information som ska vara tillgänglig, och på vilka sätt. Oavsett om det handlar om fildelning av film, läckta dokument eller helt vanliga vetenskapliga artiklar. Tillgång till information är en demokratifråga. Punkt.

Det är sant att all information inte är av godo, eller sann, eller behaglig, men utan möjlighet att tillgodogöra oss information och åtminstone reflektera över vad som är sannolikt, riskerar vi att gå en obehaglig väg till mötes. Väldigt lite information är objektivt sann till hundra procent. Därför behöver vi desto mer information.

Inlägg 27/100

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment